Kopiec śmietanowo-owocowy

4.98 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.

Torcik z wykorzystaniem słodkiej śmietanki, galaretek i owoców. W sam raz na upalne dni.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 2 opakowania słodkiej 30% śmietanki (2x 200ml)
    ok 20 świeżych truskawek
    6 plastrów ananasa z puszki
    2 banany
    2 galaretki truskawkowe
    1 galaretka wiśniowa
    1 galaretka cytrynowa
    2 galaretki agrestowe
    opakowanie biszkoptów okrągłych (120g)
    2 opakowania śmietanfixu
Wystaw ocenę:

4.98 (173 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery Biszkopty

Kopiec śmietanowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki z wyjątkiem jednej truskawkowej rozpuszczamy- każdą w szklance wody. Jedną truskawkową w 400ml wody. Zostawiamy do przestygnięcia.

    Na spód salaterki układamy pokrojone w plasterki truskawki (ok 12). Boki wykładamy talarkami banana. Na to wylewamy rozpuszczoną w 400ml wody galaretkę truskawkową.

    Śmietanki ubijamy z dodatkiem śmietanfixu, dzielimy na 3 części.
    Do jednej wlewamy galaretkę cytrynową, do drugiej wiśniową do trzeciej jedną agrestową.

    Na zastygniętą galaretkę truskawkową wykładamy śmietankę z galaretką cytrynową. Zalewamy tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w szklance wody.

    Kolejna warstwa to pianka z dodatkiem agrestowej galaretki. Na niej układamy 6 plastrów ananasa, a w jego środki wbijamy po jednej całej truskawce. Zalewamy drugą tężejącą zieloną galaretką.

    Po zastygnięciu galaretki zielonej wykładamy resztę śmietanki z dodatkiem galaretki wiśniowej i na nią układamy krążki biszkoptów. W pozostałe "szpary" wsypujemy pokruszone biszkopty. Po całkowitym schłodzeniu możemy ciasto wyłożyć, odwracając je do góry dnem.

Porady

Kopiec robiłam w salaterce o śr. 22cm i wysokości 12cm. Wyłożyłam ją wcześniej folią spożywczą, żeby można było łatwiej wyciągnąć po zastygnięciu. Można go również przygotować w tortownicy- zmieni się jedynie kształt. Do śmietanki najlepiej dodawać galaretkę nie od razu tylko w momencie wykładania danej warstwy. Jest bardziej elastyczna, a jeśli poleży z galaretką możemy mieć problem z jej wyłożeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śmietanka Galaretka Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować