Tort śmietanowo-owocowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, chwilę roztrzepujemy i odstawiamy na 10-15 min., by żółtka spuchły. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo w małych porcjach żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy chwilę, tylko do połączenia się składników, mikserem na małych obrotach lub łyżką. Masę biszkoptową wylewamy do natłuszczonej tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.25min. w temp. 200st. do „suchego patyczka”. Pamiętajmy, że biszkoptu nie można sprawdzać wcześniej niż po ok.20min. pieczenia, ponieważ wcześniejsze otwarcie piekarnika może spowodować opadnięcie ciasta. Ciasto wyciągamy z piekarnika po przestudzeniu. W ten sposób pieczemy 2 biszkopty, które przekrawamy wzdłuż na 2 blaty biszkoptowe.
2.W celu otrzymania ponczu należy połączyć letnią wodę z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
3.Masa śmietanowa: miksujemy śmietanki z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Kiedy śmietana jest już sztywna, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serek mascarpone.
4.Masę śmietanową dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy pokrojone truskawki, do drugiej pokrojonego ananasa, a do trzeciej jagody. Czwartą część zostawiamy do przystrojenia tortu. Każdy biszkopt polewamy równomiernie ponczem i smarujemy masą z owocami.
5.Do ozdobienia użyłam truskawek, ananasów, płatków migdałowych przyrumienionych na suchej patelni i masy śmietanowej.
Komentarze