Tort śmietanowo-owocowy

3.82 (11 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny w smaku torcik z orzeźwiającymi owocami, polecam na różne okazje.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Masa śmietanowa:
    600 ml śmietanki kremówki
    25 dag serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki wody

    Warstwa z galaretką i malinami:
    1 szklanka malin
    1 galaretka malinowa
    1/2 szklanki przegotowanej wody

    Owoce:
    Maliny, borówki, jeżyny, figa, truskawki

    Do dekoracji:
    Płatki czekoladowe
    Kolorowe ciasteczka makaroniki
    Owoce
    1 czekolada deserowa
    2 łyżki śmietanki kremówki

    Forma: tortownicy średnica: 22 cm
Wystaw ocenę:

3.82 (11 ocen)

Tort śmietanowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno, po czym dodawać po 1 łyżce cukru. Następnie dodawać żółtka wymieszane z octem na przemian z 1 łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie łyżką. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem formę. Pieczenie 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto wystudzić i przekroić na 3 blaty które można napaczowac wodą z dodatkiem soku z cytryny i łyżki alkoholu.
  • 2. Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej w 1/4 szklanki wody. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem, dodać serek mascarpone i żelatynę.
  • 3. Galaretką z owocami:
    Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko, przełożyć do garnka, dodać 1/2 szklanki wody i zagotować, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenie.
  • 4. Składanie tortu:
    Na pierwszy blat wyłożyć galaretkę z malinami i warstwę masy śmietanowej, przykryć drugim blatem. Na drugi blat wyłożyć warstwę masy śmietanowej i poukładać maliny i borówki lekko dociskając je w masę, przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki posmarować pozostała masą śmietanowa. Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanka i udekorować wierzch tortu, w koło poukładać owoce oraz ciasteczka.Owoce można posmarować rozpuszczoną galaretką aby nie wysychały.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować