Tort śmietanowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wbijamy 4 jajka do miski i lekko rozbijamy. Następnie wsypujemy szklankę cukru i na najwyższych obrotach miksujemy ok 5 min. Zmniejszamy obroty i wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia - każdą porcję mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlewamy do blaszki z wyłożonym dnem (nie smarujemy ścianek blaszki, aby ciasto rosło równo). Pieczemy 30 minut w temp.180 stopni. Zostawiamy do ostygnięcia a następnie wyjmujemy ciasto z blaszki.
2.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fiksem.
3.Biszkopt kroimy na 3 części. Warstwę smarujemy masą śmietanową z owocami, na to nakładamy kolejną warstwę biszkoptu i powtarzamy czynność. Na końcu smarujemy masą brzegi i wierzch. Dekorujemy gorę tortu.
Komentarze