Tort śmietanowo-owocowy

5 (182 ocen)

  • 2 godz.

Tort jest prosty do zrobienia a jednocześnie bardzo efektowny. Puszysty, lekki biszkopt, słodka masa śmietankowa i owoce to doskonałe połączenie

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt : 4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki, szczypta proszku do pieczenia
    Masa : 800 g śmietanki 30 %, 2 opakowania śmietan-fixu, cukier puder, owoce wedle smaku (np.ananas z puszki, brzoskwinie, borówki )
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietanowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wbijamy 4 jajka do miski i lekko rozbijamy. Następnie wsypujemy szklankę cukru i na najwyższych obrotach miksujemy ok 5 min. Zmniejszamy obroty i wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia - każdą porcję mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlewamy do blaszki z wyłożonym dnem (nie smarujemy ścianek blaszki, aby ciasto rosło równo). Pieczemy 30 minut w temp.180 stopni. Zostawiamy do ostygnięcia a następnie wyjmujemy ciasto z blaszki.
  • 2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fiksem.
  • 3. Biszkopt kroimy na 3 części. Warstwę smarujemy masą śmietanową z owocami, na to nakładamy kolejną warstwę biszkoptu i powtarzamy czynność. Na końcu smarujemy masą brzegi i wierzch. Dekorujemy gorę tortu.

Porady

Biszkopt można nasączyć sokiem z cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować