1.Do masy powinna iść śmietanka 30%, niestety mi się zwarzyła, ratowałam ją na wszystkie możliwe sposoby ale się nie udało. Miałam wielką ochotę na to ciasto więc wykorzystałam to co miałam pod ręką, czyli bitą śmietanę z torebki ze śmietan fixem. Miałam obawy, ale ciasto dobrze się kroi i jest przepyszne :-)
2.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy wodę i dalej ubijamy, następnie dodajemy cukier, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę ( ja użyłam o średnicy 25cm, ta była za duża więc ciasto było niskie, obkroiłam je wkoło a resztę ciasta wykorzystałam na wierzch) smarujemy margaryną, wylewamy masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180' na ok. 20 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już dobre.
Bitą śmietanę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix, a na koniec delikatnie mieszamy z czekoladą startą na małych oczkach tarki.
Ze środka biszkoptu łyżką wybieramy ciasto i odkładamy do miski ( zostawiamy ok. 1cm brzegu).
Banany kroimy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy je do wgłębienia, na to wykładamy masę i wszystko przysypujemy pokruszoną resztką ciasta.
Odkładamy kopiec do lodówki na jakiś czas.
Smacznego!
Porady
Jeśli nie chcemy używać śmietany w proszku to ubijamy słodką śmietankę 30% z dodatkiem cukru pudru i usztywniacza do śmietany.
Komentarze