KOPIEC KRETA

5 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Torty upiekłam dla wnuków na Dzień Dziecka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki na 1 tort

    ciasto czekoladowe:
    -100 g. margaryny
    -2 gorzkie czekolady-200g.
    -8 jajek
    -170 g.pudru cukru
    -1 cukier waniliowy
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    7-8 bananów
    1,5 galaretki agrestowej
    0,5 galaretki turkusowej
    600 ml. wody


    krem serowy:
    -1/2 kg.sera wiaderko
    -200 g. jogurtu greckiego
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 cukier waniliowy
    -1 śmietan-fixy
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    dodatkowo:
    -140 g. Michaszków
    -50 g. czekolady mlecznej
    -25 g. posypki kakaowej
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Galaretki

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Margarynę wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać to tortownicy 30 cm, wyłożonej tylko papierem na dole. Piec w 175* ok.25-30 min.(sprawdzić patyczkiem).Najlepiej upiec dzień prędzej.
  • wydrążanie środka 2. Nożem naciąć wkoło biszkoptu, ale nie do dołu.Brzeg i spód biszkoptu, powinien mieć ok.3cm. Nożem wyciąć biszkopt, przy nacięciu.
  • wydrążony biszkopt 3. Potem można łyżką resztę środka wydrążyć. Ten wydrążony biszkopt rozkruszyć.
  • banany z galaretką 4. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego tężenia. Banany obrać i poukładać w środku biszkoptu.Zalać tężejącymi galaretkami.Schłodzić w lodówce.
  • dodatek do kremu 5. Dodatek do kremu.
  • warstwa kremu 6. Krem serowy: Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, odstawić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Porcjami dodawać jogurt, potem ser i zmiksować. Na koniec dolewać, żelatynę i krótko zmiksować.Wsypać dodatki i łopatką wymieszać. Wyłożyć na środek tortu,formując kopczyk.Rozsmarować zaokrąglając,do brzegów biszkoptu.
  • gotowe torty 7. Zaraz rozsypać pozostawioną kruszonkę, wklepując w krem.(Jedną rękę przytrzymać przy krawędzi biszkoptu a drugą sypać kruszonkę,od razu tą pierwszą ręką wklepując w krem.Tak posuwać się wokół całego tortu. Potem rozsypać na górze.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować