Kopiec kreta

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kopiec kreta to wypiek znany głównie z kupnej gotowej mieszanki z pudełka. Domowy kopiec kreta to naprawdę prosty w przygotowaniu, a przy tym efektownie prezentujący się wypiek. Mokre ciasto kakaowe, przełożone warstwą bananów z dużą ilością bitej śmietany z serkiem mascarpone. Polecam !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na formę 24 cm

    mąka pszenna 2 szklanki
    cukier 2/3 szklanki
    masło 100 g
    jogurt naturalny 500 g ( małe kubeczki x 2 )
    kakao 5 łyżeczek
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    soda oczyszczona 1 łyżeczka
    banany 5
    serek mascarpone 250 g
    śmietana 30-36% 400 g
    cukier puder 2 łyżki
    sok z cytryny 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Masło rozpuścić w rondlu, lekko przestudzić. Składniki sypkie mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać, wymieszać z cukrem. Sypkie składniki połączyć z masłem i jogurtem. Formę natłuścić przełożyć ciasto do tortownicy. Ciasto piec przez 45 minut w temperaturze 180 °C. Ciepłe ciasto wyjąć z formy, odkroić wierzch ciasta z wysokości około 2 cm. Następnie wydrążyć miąższ zachowując nienaruszony spód ciasta i boki, na kształt płytkiej miski. Banany obrać ze skóry, odciąć końce, przekroić wzdłuż. Banany lekko skropić sokiem z cytryny, ułożyć na dnie ciasta.
    Zimną śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera. Śmietana zachowująca kształt pozostawiony po widełkach miksera ma odpowiednią konsystencję, należy jednak uważać żeby jej nie przebić, wówczas zrobi się rzadka. Serek mascarpone przełożyć do miski zmiksować na gładko. Parę łyżek ubitej śmietany połączyć z serkiem, następnie partiami mascarpone dodawać do śmietany, miksując na najniższych obrotach. Cukier puder przesiać, dodać na końcu zmiksować do połączenia składników. Pominęłam dodanie posiekanej czekolady, przez co ciasto jest mało słodkie.
    Śmietanę wyłożyć na banany formując kopiec. Rozdrobnionym miąższem ciasta obłożyć śmietanę, lekko dociskając. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować