Kopiec Kreta

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowy Kopiec Kreta.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    Dżem np. wiśniowy (może być inny)
    3 banany
    400 ml śmietany 30%
    Dwa śmietan fixy
    100g czekolady mlecznej
    Łyżka cukru pudru
    Dwie łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bananowiec

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wymieszać tak, by powstała jednolita masa. Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 35 minut. Wystudzić. Delikatnie wydrążyć środek ciasta za pomocą łyżeczki tak, by zostały około 2 cm brzegi i nienaruszony spód.
  • 2. Na wydrążone ciasto wyłożyć kilka łyżek dżemu. Wyrównać. Banany obrać ze skóry, przeciąć wzdłuż na połówki, ułożyć na dżemie. Skropić sokiem z cytryny. Czekoladę bardzo drobno pokroić. Śmietanę wyjętą prosto z lodówki ubić z cukrem pudrem oraz śmietan fixem. Powoli dosypać pokrojoną czekoladę. Masę wyłożyć na bananach tworząc kopiec. Wierzch posypać pozostałym pokruszonym ciastem. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka pszenna Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować