Kopiec kalafiorowo-mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Kalafiora ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.
- Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę.
- Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami.
- Kalafiora ułożyć w żaroodpornej formie posmarowanej olejem.
- Całą kopułę kalafiora wysmarować mięsem mielonym, tworząc kopiec, wygładzić mokrą ręką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 minut.
- Na wierzchu ułożyć 3 plastry mozzarelli i zapiekać jeszcze przez 2 minuty.
- Posypać zieloną pietruszką i podawać z sosem.
- Pomidory pokroić w kostkę, rozgrzać olej i obsmażyć.
- Pogotować kilka minut z zieleniną, zmiksować, dodać fetę i jeszcze raz zmiksować.
- Dodać przyprawę Kamis, jeśli nie można jej kupić to dodajemy czosnek, chilli, paprykę słodką, szałwię i oregano.
Komentarze