Tradycyjny mięsny sos

4.72 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pyszny, aromatyczny, z dużą ilością mięsa. Przepis na ten sos jest w mojej rodzinie od dawna. Wspaniale smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną ale również z makaronem.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mięsa gulaszowego
    kostka mięsna
    3 goździki
    2 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    ok. 2 łyżki mąki
    woda
    1 łyżka smalcu
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.72 (170 ocen)

Zobacz również:

Sosy Gulasz

Tradycyjny mięsny sos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kupuję przeważnie w kawałkach. Niekiedy są zbyt duże więc kroję je na mniejsze, żeby skrócić czas duszenia.
  • 2. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym smalcu. Powinno być mocno przyrumienione. Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą do 4/5 jego wysokości. Dodajemy ziele, goździki oraz liść laurowy.
  • 3. Patelnię, pozostałą po smażeniu również zalewamy odrobiną wody i stawiamy na gazie. Mieszamy przez chwilę aby odmokła. Tak powstałą "mięsną esencję" wlewamy do garnka. Nada bardziej wyrazisty smak.
  • 4. Z kostką mięsną proponuję uważać. Zawsze dodaję najpierw połowę, żeby sos nie był zbyt słony.
  • 5. Mięso dusimy do miękkości pod przykryciem.
  • 6. Mąkę rozprowadzamy w 1/3 szkl wody. Zagęszczamy nią sos. Jeżeli będzie za mało słony, dodajemy resztę kostki. Doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować