koperty z ciasta topionego ( z konfiturą z róży)

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na te ciasteczka dostałam od znajomej- Pani Krysi. Wypieki z ciasta topionego są równie pyszne co z tradycyjnego drożdżowego, delikatne i lekkie a do tego dłużej świeże.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    250 g masła
    1 jajko
    2 żółtka
    1/3 szklanki cukru
    50 g drożdży świeżych
    20 ml mleka
    szczypta soli
    dodatkowo:
    konfitura z płatków róż
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Koperty z ciasta topionego ( z konfiturą z róży) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego ciepłe mleko i wsypać pokruszone drożdże. Rozmieszać. Dodać jajko, żółtka i sól. Wyrobić wszystko razem a podczas wyrabiania wlewać masło.
  • krok 2 2. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, zawinąć w bawełnianą ściereczkę. Do głębokiej miski nalać lodowatej wody i wrzucić kulę z ciasta. Pozostawić aż ciasto wypłynie, czyli na około 45 minut.
  • krok 3 3. Wyrośnięte ciasto wyjąć z wody, odwinąć ściereczkę i kilka razy zagnieść ciasto (jeśli jest mocno mokre to można dodać 1-2 łyżki mąki).
    Rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżeczce konfitury i zlepiać dwa przeciwległe rogi. Układać na blaszce do pieczenia i piec w 200*C przez około 12 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzika róża Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować