Przepis na te ciasteczka dostałam od znajomej- Pani Krysi. Wypieki z ciasta topionego są równie pyszne co z tradycyjnego drożdżowego, delikatne i lekkie a do tego dłużej świeże.
1 godz. 30 min
Składniki:
500 g mąki
250 g masła
1 jajko
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
50 g drożdży świeżych
20 ml mleka
szczypta soli
dodatkowo:
konfitura z płatków róż
cukier puder do posypania
Koperty z ciasta topionego ( z konfiturą z róży) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego ciepłe mleko i wsypać pokruszone drożdże. Rozmieszać. Dodać jajko, żółtka i sól. Wyrobić wszystko razem a podczas wyrabiania wlewać masło.
2.Z wyrobionego ciasta uformować kulę, zawinąć w bawełnianą ściereczkę. Do głębokiej miski nalać lodowatej wody i wrzucić kulę z ciasta. Pozostawić aż ciasto wypłynie, czyli na około 45 minut.
3.Wyrośnięte ciasto wyjąć z wody, odwinąć ściereczkę i kilka razy zagnieść ciasto (jeśli jest mocno mokre to można dodać 1-2 łyżki mąki).
Rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżeczce konfitury i zlepiać dwa przeciwległe rogi. Układać na blaszce do pieczenia i piec w 200*C przez około 12 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze