Drożdżówka z konfiturą dzikiej róży i owocami

  • wyświetlono: 704 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Zapach ciasta drożdżowego z konfiturą z róży jest nie do opisania :) cudny... :)

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 26 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na ciasto drożdżowe:

600 g przesianej dobrej mąki pszennej
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy lub wanilinowy
3 jajka
pół kostki roztopionego masła (100-110g)

Zaczyn drożdżowy:
5 dkg drożdży (pół kostki)
łyżka mąki
łyżka cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka

około 0,5 kg Owoców truskawki + poziomki
1 sucha galaretka truskawkowa
słoik konfitury z płatków róż lub dowolnego dżemu

Kruszonka
1 szklanka mąki
100 g zimnej margaryny
około pół szklanki cukru
cukier waniliowy lub olej smakowy

Forma 36/25cm
papier do wyłożenia blachy

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówka z konfiturą dzikiej róży i owocami

  • Zaczyn drożdżowy1. Drożdże kruszymy i dodajemy cukier, mąkę i mleko. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • ciasto2. Do miski wsyp sól, mąkę -Ważne jest to aby mąkę zawsze przesiać do miski. Dodaj cukier, jajka roztrzep i dodaj do miski. Wlej ciepłe masło. Dodaj wyrośnięte drożdże.

    Delikatnie napowietrzamy skłądniki łącząc je ze sobą.
  • ciasto drożdżowe3. Następnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu wkładamy do formy wyłożonej papierem. Unikniemy w ten sposób brzydkiego przypieczenia boków i spodu,
  • Galaretka4. Galaretkę otwieramy i wsypujemy do owoców.
  • owoce5. Następnie dodajemy troszkę mąki i wszystko razem delikatnie mieszamy. W taki sposób po upieczeniu ciasta galaretka wchłania nadmiar soku powstały po upieczeniu ciasta,a po wystygnięciu owoce się błyszczą.
  • ciasto6. Wykładamy wszystko na ciasto drożdżowe.
  • Domowa konfitura z płatków róż7. Domowa konfitura z płatków róż. http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/konfitura-z-platkow-roz-12
  • ciasto drożdżowe8. Na owoce smarujemy konfiturę z płatków róż.
  • Kruszonka9. Kruszonka : Wszystkie składniki delikatnie zagniatamy.
    eśli kruszonka się nam nie łączy oznacz to,że trzeba dodać troszkę więcej margaryny, a jeśli się za mocno lepi dodaj troszkę więcej mąki.
  • Drożdżówka 10. Kruszonką posyp ciasto drożdżowe z owocami.
  • Ciasto drożdżowe11. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Pieczemy około godziny. Sprawdzamy patykiem czy jest już upieczone.

Porady

Ta drożdżówka jest lekka i puchata, a co najważniejsze nie jest sucha. Do tej drożdżówki można dodać dowolne owoce i dżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylalatodrożdżekruszonkadrożdżówkaciasto z owocamina niedzielęCiasto na latoLETNIE CIASTOsezonowe ciastosmak latakonfitura z płatków różciasto drożdżówe z owocamiciasto dla gościprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

drożdżowki z serem

Dodane przez: ilka

Drożdżówki z serem i owocami

Doskonałe na drugie śniadanie.

drożdżówki z konfiturą figową

Dodane przez: Neblina36

Drożdżówki z konfiturą figową

Pyszne, waniliowe drożdżówki z...

Sernik z konfiturą z ucieranych płatków róży

Dodane przez: Kameleon

Sernik z domową konfiturą z płatków róży

Wspaniały jest aromat takiego sernika...

Pływająca drożdżówka

Dodane przez: KatarzynaSoczyńska

Drożdżówka „Pływak” z owocami

Ciekawa drożdżówka na niedzielne...

Drożdżówki z owocami,budyniem i kruszonką

Dodane przez: aniołek19

Drożdżówki z budyniem,owocami i kruszonką

Pulchne,pachnące owocami drożdżówki...

Drożdżówki

Dodane przez: anetazxc

Drożdżówki z budyniem i owocami

Najchętniej zajadają się nimi dzieciaki.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE