Drożdżówka z konfiturą dzikiej róży i owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapach ciasta drożdżowego z konfiturą z róży jest nie do opisania :) cudny... :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto drożdżowe:

    600 g przesianej dobrej mąki pszennej
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy lub wanilinowy
    3 jajka
    pół kostki roztopionego masła (100-110g)

    Zaczyn drożdżowy:
    5 dkg drożdży (pół kostki)
    łyżka mąki
    łyżka cukru
    3/4 szklanki ciepłego mleka

    około 0,5 kg Owoców truskawki + poziomki
    1 sucha galaretka truskawkowa
    słoik konfitury z płatków róż lub dowolnego dżemu

    Kruszonka
    1 szklanka mąki
    100 g zimnej margaryny
    około pół szklanki cukru
    cukier waniliowy lub olej smakowy

    Forma 36/25cm
    papier do wyłożenia blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówka z konfiturą dzikiej róży i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zaczyn drożdżowy 1. Drożdże kruszymy i dodajemy cukier, mąkę i mleko. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • ciasto 2. Do miski wsyp sól, mąkę -Ważne jest to aby mąkę zawsze przesiać do miski. Dodaj cukier, jajka roztrzep i dodaj do miski. Wlej ciepłe masło. Dodaj wyrośnięte drożdże.

    Delikatnie napowietrzamy skłądniki łącząc je ze sobą.
  • ciasto drożdżowe 3. Następnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu wkładamy do formy wyłożonej papierem. Unikniemy w ten sposób brzydkiego przypieczenia boków i spodu,
  • Galaretka 4. Galaretkę otwieramy i wsypujemy do owoców.
  • owoce 5. Następnie dodajemy troszkę mąki i wszystko razem delikatnie mieszamy. W taki sposób po upieczeniu ciasta galaretka wchłania nadmiar soku powstały po upieczeniu ciasta,a po wystygnięciu owoce się błyszczą.
  • ciasto 6. Wykładamy wszystko na ciasto drożdżowe.
  • Domowa konfitura z płatków róż 7. Domowa konfitura z płatków róż. http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/konfitura-z-platkow-roz-12
  • ciasto drożdżowe 8. Na owoce smarujemy konfiturę z płatków róż.
  • Kruszonka 9. Kruszonka : Wszystkie składniki delikatnie zagniatamy.
    eśli kruszonka się nam nie łączy oznacz to,że trzeba dodać troszkę więcej margaryny, a jeśli się za mocno lepi dodaj troszkę więcej mąki.
  • Drożdżówka 10. Kruszonką posyp ciasto drożdżowe z owocami.
  • Ciasto drożdżowe 11. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Pieczemy około godziny. Sprawdzamy patykiem czy jest już upieczone.

Porady

Ta drożdżówka jest lekka i puchata, a co najważniejsze nie jest sucha. Do tej drożdżówki można dodać dowolne owoce i dżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować