Koperty drożdżowe z rabarbarem z otrębową kruszonką

0 (0 ocen)

Drożdżówki w wersji light z pysznym, rabarbarowym nadzieniem i otrębową kruszonką.Pyszne, słodkie, małe co nieco do popołudniowej kawy. Są także w sam raz na piknik, czy wycieczkę rowerową.

Składniki:

  • - 40 dag mąki,
    - 3 dag świeżych drożdży,
    - ok. 3/4 szklanki letniego (nie gorącego) mleka + ok. 2 łyżki,
    - 6 łyżek cukru,
    - łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego),
    - 30 dag rabarbaru.
    Kruszonka:
    - 3 łyżki otrębów,
    - łyżka masła,
    - łyżka cukru (może być trzcinowy).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Koperty drożdżowe z rabarbarem z otrębową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i łyżką mąki, rozpuszczamy w mleku i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut).
    Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, 2 łyżki cukru i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeżeli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki, jeżeli zbyt suche wlewamy trochę letniego mleka lub wody).
    Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
  • 2. W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy rabarbar: odcinamy stwardniałe końce i zdejmujemy wierzchnią skórkę. Kroimy w kosteczkę, wsypujemy do miski i zasypujemy resztą cukru.
    Rabarbar odstawiamy na 10 minut, a następnie przesypujemy do garnka (wraz z sokiem, który się wytworzył) i prażymy (ewentualnie podlewamy kilkoma łyżkami wody) aż rabarbar będzie miękki, ale będzie jeszcze zachowywał swój kształt, studzimy.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na prostokątny kawałek, o grubości ok. 4 mm i kroimy na kwadraty. Na środku każdego kwadratu rozsmarowujemy rabarbar, robi składamy do środka formując kopertę.
    Drożdżówki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok. 8-10 minut w ciepłe miejsce.
  • 4. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: łączymy palcami ze sobą otręby, cukier i masło, aż powstanie grudkowate ciasto.
    Wierzch każdej drożdżówki smarujemy resztą mleka za pomocą pędzelka, posyp przygotowaną kruszonką.
    Blachę z drożdżówkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez ok. 25 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Otręby Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować