Drożdżówki w wersji light z pysznym, rabarbarowym nadzieniem i otrębową kruszonką.Pyszne, słodkie, małe co nieco do popołudniowej kawy. Są także w sam raz na piknik, czy wycieczkę rowerową.
Składniki:
- 40 dag mąki,
- 3 dag świeżych drożdży,
- ok. 3/4 szklanki letniego (nie gorącego) mleka + ok. 2 łyżki,
- 6 łyżek cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego),
- 30 dag rabarbaru.
Kruszonka:
- 3 łyżki otrębów,
- łyżka masła,
- łyżka cukru (może być trzcinowy).
Koperty drożdżowe z rabarbarem z otrębową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i łyżką mąki, rozpuszczamy w mleku i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut).
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, 2 łyżki cukru i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeżeli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki, jeżeli zbyt suche wlewamy trochę letniego mleka lub wody).
Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
2.W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy rabarbar: odcinamy stwardniałe końce i zdejmujemy wierzchnią skórkę. Kroimy w kosteczkę, wsypujemy do miski i zasypujemy resztą cukru.
Rabarbar odstawiamy na 10 minut, a następnie przesypujemy do garnka (wraz z sokiem, który się wytworzył) i prażymy (ewentualnie podlewamy kilkoma łyżkami wody) aż rabarbar będzie miękki, ale będzie jeszcze zachowywał swój kształt, studzimy.
3.Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na prostokątny kawałek, o grubości ok. 4 mm i kroimy na kwadraty. Na środku każdego kwadratu rozsmarowujemy rabarbar, robi składamy do środka formując kopertę.
Drożdżówki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok. 8-10 minut w ciepłe miejsce.
4.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: łączymy palcami ze sobą otręby, cukier i masło, aż powstanie grudkowate ciasto.
Wierzch każdej drożdżówki smarujemy resztą mleka za pomocą pędzelka, posyp przygotowaną kruszonką.
Blachę z drożdżówkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez ok. 25 minut na złoty kolor.
Komentarze