Konfitura z głogu

2.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Głóg ostrogowy znany jest również pod nazwą jako głóg koguci pazur. Można sporządzać z niego smaczne i zdrowe przetwory.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 l owoców głogu
    3 szklanki cukru
    1,5 szklanki wody
    łyżka soku cytrynowego
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Konfitury

Konfitura z głogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • głóg 1. Umyty głóg ( z ogonkami) wkładam do wrzątku na 2 minuty. Wyjmuję na sito i przelewam zimną wodą. 1,5 szklanki wody zagotowuję ze szklanką cukru, studzę.
    Do zimnego syropu wkładam głóg, mieszam i pozostawiam na noc.
  • głóg 2. Drugiego dnia odcedzam owoce z syropu.
  • głóg 3. Do syropu dodaję resztę cukru i sok cytrynowy zagotowuję. Do gorącego wkładam głóg i powolutku gotuję 30 minut. Gorący głóg razem z syropem przelewam do słoiczków, zakręcam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia.

Porady

Taką konfiturę używam do dekoracji ciast,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Owoce leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować