Dżem z głogu

4.47 (191 ocen)

Dżem z głogu jest nie tylko bardzo smaczny ale również zdrowy. Pomaga on przy chorobach serca, chorobom układu naczyniowego oraz miażdżycy. Konfitury najlepiej jest robić jesienią, ze świeżych, dojrzałych owoców głogu.Przepis pochodzi ze zbiorów mojej babci.

Składniki:

  • 500 g głogu
    500 g cukru
    150 ml wody mineralnej


Wystaw ocenę:

4.47 (191 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z głogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem z głogu 1. Z owoców usuń pestki, zalej wodą i zagotuj. Gotuj na dużym ogniu przez około 20 minut lub do czasu aż głóg się całkiem rozgotuje i będzie się rozpadać. Rozetrzyj owoce za pomocą tłuczka do mięsa lub blendera.

    Przełóż owoce do garnka, dodaj cukier, postaw na ogień i doprowadź do wrzenia mieszając do czasu rozpuszczenia się cukru. Gotuj przez kolejne 10 minut. Po ugotowaniu odstaw owoce razem z syropem na noc.

    Kolejnego dnia postaw owoce głogu z syropem na ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj do czasu, aż owoce zrobią się szkliste. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i dobrze zakręć. Postaw na rozłożonej ściereczce do góry dnem do wystygnięcia a następnie przełóż na półki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować