Dżem z głogu

  • wyświetlono: 20864 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dżem z głogu jest nie tylko bardzo smaczny ale również zdrowy. Pomaga on przy chorobach serca, chorobom układu naczyniowego oraz miażdżycy. Konfitury najlepiej jest robić jesienią, ze świeżych, dojrzałych owoców głogu.Przepis pochodzi ze zbiorów mojej babci.

emalitowska

Składniki

500 g głogu
500 g cukru
150 ml wody mineralnej


Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z głogu

  • Dżem z głogu1. Z owoców usuń pestki, zalej wodą i zagotuj. Gotuj na dużym ogniu przez około 20 minut lub do czasu aż głóg się całkiem rozgotuje i będzie się rozpadać. Rozetrzyj owoce za pomocą tłuczka do mięsa lub blendera.

    Przełóż owoce do garnka, dodaj cukier, postaw na ogień i doprowadź do wrzenia mieszając do czasu rozpuszczenia się cukru. Gotuj przez kolejne 10 minut. Po ugotowaniu odstaw owoce razem z syropem na noc.

    Kolejnego dnia postaw owoce głogu z syropem na ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj do czasu, aż owoce zrobią się szkliste. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i dobrze zakręć. Postaw na rozłożonej ściereczce do góry dnem do wystygnięcia a następnie przełóż na półki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuszkola_babcigłóg

Komentarze

Podobne przepisy

Cytrynowy dżem z cukini

Dodane przez: afrodyta

Cytrynowy dżem z cukini

Słodki dżem z warzyw? Pewnie, czemu...

Dżem z czarnej porzeczki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Dżem z czarnej porzeczki

Nie od dziś wiadomo, że domowy...

.

Dodane przez: Anitka0804

Dżem z cukini

W tym roku mam mnóstwo cukini ze...

Dżem z młodej marchewki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Dżem z młodej marchewki

Gdy smażyłam dżem w całym domu...

Dżem z pomarańczy

Dodane przez: Świeca Urszula

Dżem z pomarańczy

Polecam dżem z pomarańczy. Jest...

Dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: bogusia82

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki często...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE