Nalewka z owoców głogu

4.5 (193 ocen)

Owoce głogu mają wspaniałe właściwości lecznicze: obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poziom cholesterolu, wzmacniają mięsień serca. Dlatego nalewka z nich przygotowana nie tylko jest smaczna ale i zdrowa. Dodatek przypraw i suszonych śliwek wzbogaca smak trunku i dodaje mu lekko korzennego aromatu.

Składniki:

  • 400g owoców głogu
    400ml spirytusu
    400 ml wódki
    laska wanilii
    2 anyże gwieździste
    10 suszonych śliwek
    2 laski cynamonu
    200g cukru
    200 ml wody mineralnej
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z owoców głogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalewka z owoców głogu 1. Owoce głogu myjemy, oczyszczamy i odrywamy ogonki.
    Duży słoik wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 20 minut.
    Owoce wsypujemy do słoja, dodajemy rozciętą ale nie wydrążoną laskę wanilii, laski cynamonu, anyż gwieździsty oraz suszone śliwki. Wódkę mieszamy ze spirytusem i tak powstała mieszanką zalewamy owoce głogu z przyprawami. Pozostawiamy w szczelnie zamkniętym słoju, w zacienionym miejscu na 3 tygodnie.
  • Nalewka z owoców głogu 2. Po tym czasie odcedzamy owoce. Wyciągamy laskę wanilii, laski cynamonu oraz anyż ale nie wyrzucamy.
    Cukier wsypujemy do garnka i zalewamy 200ml wody mineralnej. Dodajemy wyciągnięte wcześniej z nastawu przyprawy. Gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Studzimy i wyciągamy przyprawy. Schłodzony syrop cukrowy dolewamy do nastawu. Ponownie zostawiamy nalewkę do przegryzienia na minimum 3 miesiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować