Czarny bez (inaczej dziki bez) to cudowna roślina o wszechstronnych właściwościach.To naturalny antybiotyk, którego prozdrowotne działanie znały już nasze babki. Dzisiaj przepis na pyszny i zdrowy syrop, sok z czarnego bzu.
2 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg owoców czarnego bzu,
od 1kg do 2 kg cukru (wedle uznania),
woda
3 goździki zmielone
Sok z czarnego bzu, syrop, dżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte owoce obrać z szypułek, przesypać do garnka i dodać do nich cukier oraz goździki.
Wody dolać tylko tyle, by owoce zostały nią przykryte. Gotować, aż owoce puszczą sok. ( ok 1-2 godz.). Przecedzić i przelać sok do buteleczek lub słoików.
2.Z pozostałych owoców zrobiłam dżem. Owoce przetrzeć przez sitko, dodać cukier żelujący (żelfix 3:1), zagotować i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Odstawić do góry dnem na 5 min. Do dżemu można dodać prażone jabłka i zmielone goździki dla podkręcenia smaku :)
Komentarze