Sok z czarnego bzu, syrop, dżem

4 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Czarny bez (inaczej dziki bez) to cudowna roślina o wszechstronnych właściwościach.To naturalny antybiotyk, którego prozdrowotne działanie znały już nasze babki. Dzisiaj przepis na pyszny i zdrowy syrop, sok z czarnego bzu.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg owoców czarnego bzu,
    od 1kg do 2 kg cukru (wedle uznania),
    woda
    3 goździki zmielone
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Sok

Sok z czarnego bzu, syrop, dżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte owoce obrać z szypułek, przesypać do garnka i dodać do nich cukier oraz goździki.
    Wody dolać tylko tyle, by owoce zostały nią przykryte. Gotować, aż owoce puszczą sok. ( ok 1-2 godz.). Przecedzić i przelać sok do buteleczek lub słoików.
  • dżem z czarnego bzu 2. Z pozostałych owoców zrobiłam dżem. Owoce przetrzeć przez sitko, dodać cukier żelujący (żelfix 3:1), zagotować i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Odstawić do góry dnem na 5 min. Do dżemu można dodać prażone jabłka i zmielone goździki dla podkręcenia smaku :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować