Lemoniada różana

4.46 (162 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam nieziemski aromat róży, choć niektórzy złośliwcy mówią, że pachnie perfumerią. Woń róży rzeczywiście wykorzystywana jest w kosmetykach ale równie dobrze sprawdza się w kuchni. Aromat lemoniady jest bardzo wyrazisty i zupełnie nie porównywalny z żadnym innym.

  • 30 min

Składniki:

  • około szklanki płatków róży (20-25g)
    1l wody lub więcej
    sok i skórka z cytryny
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.46 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Lemoniada

Lemoniada różana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi lemoniada miałaby gorzkawy smak), umyć na sitku. Płatki zalać wodą. Przy użyciu 1l wody smak jest bardzo intensywny, jeśli wolimy bardziej delikatny można nalać nawet 2x więcej wody. Dodajemy skórkę starta z niewoskowanej, sparzonej cytryny oraz sok z tejże. Gotujemy na wolnym ogniu aż płatki stracą kolor i staną się zupełnie blade. Dosładzamy do smaku. Najlepiej smakuje schłodzona z kostką lodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzika róża Płatki Woda Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować