Kompot wiśniowy z rumiankiem

5 (185 ocen)

  • 30 min

Latem, gdy w ogródku dojrzewają mi wiśnie, przygotowuję taki orzeźwiający, lekko kwaskowy kompot. Schłodzony prosto z lodówki wspaniale orzeźwia w upały.

  • 30 min

Składniki:

  • -1 kg wiśni
    -4-5 łyżeczek cukru trzcinowego
    -2 saszetki rumianku
    -3 l wody
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kompot

Kompot wiśniowy z rumiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie przebieramy, płuczemy pod zimną wodą i wsypujemy do garnka. Zasypujemy cukrem, zalewamy 2 l wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • 2. Po tym czasie dodajemy zaparzony w 1 l wrzącej wody rumianek. Dokładnie mieszamy, kompot dosładzamy według uznania i studzimy. Podajemy schłodzony w lodówce lub z kostkami lodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować