Kolorowy jabłecznik z kremem

4.5 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Efektowny wypiek wprost rozpływający się w ustach

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto I:
    2 jajka,
    pół kostki margaryny Palma z murzynkiem,
    pół szklanki cukru,
    2 łyżki miodu,
    czubata łyżeczka sody oczyszczonej
    2,5 do 3 szklanek mąki tortowej;
    Ciasto II:
    2 jajka,
    2 białka,
    pół szklanki cukru,
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
    2/3 szklanki mąki tortowej;
    Jabłka:
    1,5kg jabłek,
    galaretka czerwona,
    galaretka zielona;
    Krem:
    1 budyń waniliowy z cukrem
    2 żółtka
    500 ml mleka
    pół kostki margaryny Palma z murzynkiem;
    Do dekoracji:
    polewa czekoladowa
    kolorowa posypka
    wiórki kokosowe
    Dodatkowo:
    dowolny poncz do nasączania ciast
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowy jabłecznik z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto I. Podzielić na dwie części. Każdą upiec na złoty kolor i wystudzić. Utrzeć składniki na biszkopt. Ciasto upiec na złoto i wystudzić.
    Żółtka rozmieszać z 1/2 szklanki mleka i proszkiem budyniowym. Budyń ugotować. Wystudzić i utrzeć z margaryną Palmą na krem. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć nadmiar soku. Dolny placek nasączyć ponczem. Połowę jabłek smażyć krótko w garnku, dodać suchą zieloną galaretkę, smażyć ok. 2 minuty. Masę jabłkową rozsmarować na cieście, wystudzić. Posmarować połową kremu, przykryć biszkoptem. Biszkopt nasączyć, rozsmarować krem. Drugą połowę jabłek przygotować z czerwoną galaretką, masę wystudzić, rozsmarować na kremie, przykryć ciastem. Wierzch nasączyć, polać polewą i udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować