Kolorowy biszkopt z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka na ciasto posolić, dodać cukier i mikserem na największych obrotach ubić na sztywną masę. Mąki i proszek wymieszać, dodawać po 1 łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao do trzeciej 1 płaską łyżkę mąki. Delikatnie masy wymieszać. Blachę natłuścić, wysypać dno bułką tartą. Naprzemiennie wlewać do blachy kolorowe ciasta po 2 łyżki. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, delikatnie nożem oddzielić ciasto od brzegów, wystudzić, przekroić na pół.
Galaretki rozpuść w mniejszej ilości gorącej wody niż na opakowaniu, wylać na talerze, pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia, pokroić na drobne kosteczki.
Z puszki brzoskwiń odlać 3/4 szklanki syropu, podgrzać, dodać żelatynę, wymieszać aż się całkowicie rozpuści. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
Śmietanę ubić według przepisu na opakowaniu. Pod koniec ubijania dodać tężejącą żelatynę. Wymieszać robotem.
Na spód ciasta rozsmarować część kremu, rozłóżyć brzoskwinie(część pozostawić do dekoracji), następnie rozsmarować znów część bitej śmietany(część zostawić na wierzch ciasta). Przykryć drugim kawałkiem ciasta, docisnąć. Wierzch posmarowć cienko pozostałym kremem.
Na wierzch ciasta rozłożyć brzoskwinie i galaretki. Na kilka godzin odstawić w chłodne miejsce.
Porady
Zamiast żelatyny można dodać galaretkę cytrynową.
Zamiast brzoskwiń można dodać kolorowe kawałki galaretek.
Komentarze