Kolorowy biszkopt z kremem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Na poprawienie nastroju do kawy i herbaty domowe, kolorowe ciasto z kremem z bitej śmietany.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    Wymiar blachy 24x36 cm
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej + 1 płaska łyżka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    ¼ szklanki maku
    Sól
    Tłuszcz do blachy, bułka tarta.
    Krem:
    1 litr śmietany kremówki 30%
    2 łyżeczki cukru pudru
    2 zagęstniki do śmietany „śmietan-fix”
    4 łyżeczki żelatyny
    1 duża puszka brzoskwiń w syropie
    1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka agrestowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowy biszkopt z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka na ciasto posolić, dodać cukier i mikserem na największych obrotach ubić na sztywną masę. Mąki i proszek wymieszać, dodawać po 1 łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao do trzeciej 1 płaską łyżkę mąki. Delikatnie masy wymieszać. Blachę natłuścić, wysypać dno bułką tartą. Naprzemiennie wlewać do blachy kolorowe ciasta po 2 łyżki. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, delikatnie nożem oddzielić ciasto od brzegów, wystudzić, przekroić na pół.
    Galaretki rozpuść w mniejszej ilości gorącej wody niż na opakowaniu, wylać na talerze, pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia, pokroić na drobne kosteczki.
    Z puszki brzoskwiń odlać 3/4 szklanki syropu, podgrzać, dodać żelatynę, wymieszać aż się całkowicie rozpuści. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
    Śmietanę ubić według przepisu na opakowaniu. Pod koniec ubijania dodać tężejącą żelatynę. Wymieszać robotem.
    Na spód ciasta rozsmarować część kremu, rozłóżyć brzoskwinie(część pozostawić do dekoracji), następnie rozsmarować znów część bitej śmietany(część zostawić na wierzch ciasta). Przykryć drugim kawałkiem ciasta, docisnąć. Wierzch posmarowć cienko pozostałym kremem.
    Na wierzch ciasta rozłożyć brzoskwinie i galaretki. Na kilka godzin odstawić w chłodne miejsce.

Porady

Zamiast żelatyny można dodać galaretkę cytrynową. Zamiast brzoskwiń można dodać kolorowe kawałki galaretek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować