Jabłecznik z kremem

4.5 (195 ocen)

Pyszne i szybkie ciasto gdy przychodzi ochota na coś słodkiego

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    2 galaretki cytrynowe

    Krem:
    krem ,, Karpatka"
    200 g margaryny
    0,5 l mleka
    oraz
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Jabłecznik Desery

Jabłecznik z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną folią aluminiową o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy.
  • 2. Jabłka obieramy( jeżeli mają dużo soku odciskamy), ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i podsmażamy około 10 minut. Do gorących jabłek wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Krem karpatkę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zimny krem ucieramy z margaryną.
  • 3. Na biszkopt wykładamy tężejącą masę jabłkową, wkładamy do lodówki aby całkowicie stężała. Na masę jabłkową wykładamy krem karpatkę. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Jabłecznik z kremem

To może cię zainteresować