Kolorowy chlebek słonecznikowy z marchewką i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słonecznik lekko podpiec na suchej patelni. Marchew i brokuła lekko obgotować w osolonym wrzątku. Ostudzić. Brokuła podzielić na malutkie kawałki, a marchewkę pokroić w cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka ( nie może być zbyt ciepłe bo drożdże się zaparzą i nie wyrosną). Odstawić. Jajka roztrzepać, dodać sól, mleko i olej. Powoli wsypywać mąkę, ocet i wyrośnięte drożdże. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 – 1,5 godziny).
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 4 części i każdą rozwałkować na około 5 mm. Masło rozpuścić. Pierwszy placek posmarować masłem, rozłożyć 1/3 brokuła, 1/3 marchewki i posypać odrobiną słonecznika. Tak samo postąpić z pozostałymi plackami. Przykryć ostatnim plackiem. Na środku położyć szklankę do góry dnem (aby zabezpieczyć środek) a brzegi ponacinać promieniście i każdą część skręcić. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać słonecznikiem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Chlebek przykryć luźno folią aluminiową i piec 20 minut. Później ściągnąć folię i piec aż się ładnie przyrumieni (około 10 minut).
Porady
Zawsze możecie poeksperymentować ze sposobem zawijania ciasta.
Komentarze