Kolorowe pszenno-żytnie focaccie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłej wody dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąkami, solą i oliwą. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równo rozkładamy na całą blachę i dzielimy na 6 części. Po upieczeniu pojedyncze drożdżówki będą się ładnie rozdzielać. Zostawiamy jeszcze na 10 minut.
2.W każdej drożdżówce robimy po 4 wgłębienia i wkładamy do nich po kawałku sera feta.
3.Układamy warzywa i rozmaryn i lekko wciskamy w ciasto. Całość posypujemy solą gruboziarnistą.
4.Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. Takie focaccie są pyszne i na ciepło i na zimno.
Komentarze