Kolorowe pszenno-żytnie focaccie

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Słone drożdżówki z fetą i warzywami - piękne i kolorowe. Dzięki dodatkowi żytniej razowej mąki są bardziej sycące.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka pszenna - 200g
    Mąka żytnia razowa - 150g
    Woda ciepła - 190g
    Sól - 1 płaska łyżeczka
    Cukier-- 2 łyżeczki
    Oliwa - 2 łyżki
    Drożdże - 20g

    Dodatki:
    Ser feta - 150g
    Oliwki (u mnie kalamon) - 6szt
    Kapary - 6szt
    Pomidory koktajlowe - 12szt
    Cukinia - 6 cienkich plasterków
    Jalapeno marynowane - 6 plasterków
    Rozmaryn - 6 kawałków
    Sól gruboziarnista - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Focaccia Drożdżówka

Kolorowe pszenno-żytnie focaccie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowe pszenno-żytnie focaccie 1. Do ciepłej wody dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąkami, solą i oliwą. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Po tym czasie ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równo rozkładamy na całą blachę i dzielimy na 6 części. Po upieczeniu pojedyncze drożdżówki będą się ładnie rozdzielać. Zostawiamy jeszcze na 10 minut.
  • Kolorowe pszenno-żytnie focaccie 2. W każdej drożdżówce robimy po 4 wgłębienia i wkładamy do nich po kawałku sera feta.
  • Kolorowe pszenno-żytnie focaccie 3. Układamy warzywa i rozmaryn i lekko wciskamy w ciasto. Całość posypujemy solą gruboziarnistą.
  • Kolorowe pszenno-żytnie focaccieKolorowe pszenno-żytnie focaccie 4. Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. Takie focaccie są pyszne i na ciepło i na zimno.

Porady

Ser feta można zastąpić np. mozzarellą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować