to zupełnie inna wersja, bardzo smaczna i kolorowa wykonana na 3 sposoby
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
proponuję nie robić placuszków tylko formować kotleciki, wtedy ładniej wyglądają i lepiej się smażą, masa jest zwarta, nie ma potrzeby mocno rumienić, bo makaron był gotowany
podaję proporcje na 21 sztuk:
40 dag makaronu nitki, jeżeli zwijane, to trochę je rozkruszyć
1 łyżka masła
2 jajka
200 gram smietany gęstej, kwasnej 22%
16 gram cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki kaszy manny
Odrobina Grenadiny dla koloru, można pominąć
Odrobina likieru Kukułka, można pominąć
SOS WISNIOWY
Słoiczek drylowanych wisni osączonych z soku + 1-2 łyżki smietany gęstej
Kotleciki z makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron wrzucić na wrzącą wodę i ugotować. Osączyć.
Do gorącego makaronu dodać cukier puder, wanilię, masło i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Wtedy dodać jajka, kaszę i smietanę. Wymieszać na jednolitą masę.
Ja podzieliłam ją na 3 porcje .
Do jednej dodałam odrobinkę Grenadiny, do drugiej odrobinę likieru Kukułka ,a trzecia pozostała bez dodatków.
Ręce maczać w zimnej wodzie i formować kotleciki, układać na rozgrzany olej i usmażyć Osączyć na ręczniku papierowym.
Wisnie ze smietaną zmiksować podręcznym blenderem. Kilka zostawić do dekoracji.
Podać go do kotlecików. Pyszniutkie.
Komentarze