Kotlety z makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, schłodzić, przełożyć do sporej miski.
Paprykę pokroić w kosteczkę, cebulę posiekać,
Boczek pokroić w paseczki, usmażyć na chrupko na patelni, przełożyć do miski z makaronem. Na tłuszczu wytopionym z boczku krótko zblanszować paprykę wraz z cebulą, jeśli mieliśmy chudziutki kawałek, możemy odrobinę podlać olejem rzepakowym. Warzywa osączyć z tłuszczu, dodać do miski z makaronem.
2.Kiedy wszystko wystygnie, wbić dwa jaja, wrzucić starty ser, dodać sól i pieprz, tartą bułkę, dobrze wymieszać masę. Ostatecznie ma być lekko klejąca.
Z masy makaronowej odrywać niewielkie kawałki, zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej.
3.Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto z obu stron (na niewielkim ogniu pod przykryciem).
Podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego ! :)
Porady
Możemy do nich dodać co tylko chcemy i czym akurat dysponujemy. Mogą to być pieczarki, ulubiona szynka, kiełbasa lub kawałki kurczaka lub innego mięsa, w wersji wege wykorzystać możemy ulubione warzywa.
Porcja na 9 sztuk.
Komentarze