Kotleciki są soczyste,aromatyczne i naprawdę delikatne w smaku dzięki serkowi. Z podanych składników wyszło mi 6 kotlecików. Jeden to około 60 kcal.
45 min
Składniki:
1 pierś z kurczaka- 200 g
100 g kalafiora
1 duża łodyga selera naciowego
50 g serka wiejskiego
3 łyżki koperku
1 ząbek czosnku
20 g bułki tartej
Sól, pieprz do smaku
Koleciki drobiowo-warzywne z serkiem wiejskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce do mięsa. Kalafior i seler umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do mięsa. Wsypać koperek, dołożyć serek . Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do miski. Doprawić solą i pieprzem.
2.Stopniowo dodawać bułkę tartą i wyrabiać masę mięsną. Z przygotowanej masy uformować burgery w kształcie walca.
3.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190 st około 25-30 minut. Smacznego!
Komentarze