Kokosowy schabowy na kokosowym makaronie

4.8 (5 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Schabowy w chrupiącej kokosowej tempurze to ciekawa alternatywa dla kotletów w tradycyjnej panierce. Do tego rzemieślniczy makaron kokosowy w curry z bakłażanem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kotlet schabowy w kokosowej tempurze:
    Schab - 4 plastry
    Sól, pieprz
    Mieszanka do tempury - 3 łyżki
    Jajko - 1szt
    Wiórki kokosowe - 3 łyżki
    Lodowata woda - 5 łyżek
    Olej do smażenia

    Makaron kokosowy w curry:
    Makaron kokosowy (u mnie Nudle Śląskie) - 200g
    Cebula - 2szt
    Bakłażan - 1szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Pędy bambusa - 80g
    Mleko kokosowe - 250ml
    Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka
    Olej sezamowy - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Curry Schabowy Dania z makaronem

Kokosowy schabowy na kokosowym makaronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu rozbijamy, obsypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy. Tempurę będzie przygotowywać przed samym smażeniem.

    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Na oleju przesmażamy pastę curry, dodajemy mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy przeciśnięty czosnek,pokrojonego w półplasterki bakłażana i pędy bambusa. Dusimy jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Gotujemy jeszcze minutę, aby smaki dobrze się połączyły.

    Mieszankę do tempury łączymy z jajkiem, lodowatą wodą i wiórkami kokosowymi. Powinno powstać dość gęste ciasto. Maczamy w nim plastry schabu i smażymy na niedużym ogniu, aż kotlety z obu stron będą zarumienione.

    Kotlety przekładamy na ręcznik papierowy. Kroimy w plasterki po skosie i podajemy na makaronie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować