Schabowy w chrupiącej kokosowej tempurze to ciekawa alternatywa dla kotletów w tradycyjnej panierce. Do tego rzemieślniczy makaron kokosowy w curry z bakłażanem.
Kokosowy schabowy na kokosowym makaronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu rozbijamy, obsypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy. Tempurę będzie przygotowywać przed samym smażeniem.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na oleju przesmażamy pastę curry, dodajemy mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy przeciśnięty czosnek,pokrojonego w półplasterki bakłażana i pędy bambusa. Dusimy jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Gotujemy jeszcze minutę, aby smaki dobrze się połączyły.
Mieszankę do tempury łączymy z jajkiem, lodowatą wodą i wiórkami kokosowymi. Powinno powstać dość gęste ciasto. Maczamy w nim plastry schabu i smażymy na niedużym ogniu, aż kotlety z obu stron będą zarumienione.
Kotlety przekładamy na ręcznik papierowy. Kroimy w plasterki po skosie i podajemy na makaronie
Komentarze