Murzynek z ospą - Kokosowe kostki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis ze starego zeszytu mamy. Smaki dzieciństwa.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt wysoki:
    6 jajek
    1 szkl cukru
    2 łyżki octu
    2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szkl mąki

    Polewa:
    ½ kostki margaryny
    ¾ szkl cukru pudru
    2 łyżki mleka lub wody
    płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    Jeśli zabraknie polewy podwoić porcję

    Dodatkowo:
    Wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Murzynek z ospą - kokosowe kostki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu:
    Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.

    Wykonanie polewy:
    Wszystkie składniki włożyć do rondelka i mieszać na małym ogniu do rozpuszczenia.

    Wykonanie kostek:
    Biszkopt pokroić na kostki, obtaczać je w polewie i wiórkach kokosowych.

Porady

Do wykonania 12 kostek wystarczy 1/3 biszkoptu, ale ja piekę cały. Kwadratowy biszkopt wykorzystuję do wykonania innego ciasta (jeśli nie chcemy go robić od razu, biszkopt, można zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika), a pozostałą cześć wykorzystuję do kokosowych kostek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować