Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami

0 (0 ocen)

Pyszna, puszysta roladka z delikatnym kremem i słodkimi owocami.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka,
    3 łyżki mąki kokosowej,
    4 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1/2 szkl. cukru pudru,
    3 łyżki cukru waniliowego.

    Krem:
    1 i 1/2 szkl. śmietanki 30%,
    150g białej czekolady,
    3 łyżeczki żelatyny,
    200g świeżych truskawek,
    3 łyżki likieru amaretto,
    cukier puder i orzechy włoskie do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz łyżką cukru waniliowego. Dodać wszystkie zmieszane, przesiane mąki, dokładnie utrzeć. Powoli dodawać do ubitych białek. Miksować chwilę, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 38x42cm. Piec ok. 12-15 min w temp. 180st. Ciepłe ciasto wyjąć na ściereczkę oprószoną cukrem waniliowym. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, dokładnie wymieszać. Śmietanę połączyć z połamaną na kawałki czekoladą, podgrzać, ale nie gotować!! Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, po czym mocno schłodzić. Dodać likier amaretto i zmiksować na puszystą masę.

    Na zimny biszkopt wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować. Truskawki umyć, usunąć szypułki, ułożyć wzdłuż dłuższego boku biszkoptu. Ostrożnie zrolować. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem oraz drobno posiekanymi orzechami, pokroić w plasterki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować