Kokosowa chia z musem z karmelizowanych gruszek i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nasiona chia moczymy w mleku kokosowym, aż napęcznieją . (przynajmniej na 3 godziny, ale najlepiej odstawić nawet na całą noc)
Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem w cytryny aby nie ciemniały.
W rondlu rozgrzewamy brązowy cukier, a kiedy zacznie karmelizować dodajemy gruszki z jabłkami oraz odrobinę cynamonu. Dusimy, aż owoce zrobią się miękkie. 2 łyżeczki skarmelizowanych owoców odkładamy, resztę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na mus.
Mus układamy na dnie miseczek, nakładamy chia w mleku kokosowym. Na wierzchu podajemy odłożone skarmelizowane owoce w cząstkach i posypujemy otartą skórką z cytryny
Komentarze