Czerwona kapusta kwaszona z winem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 10 osób

Pyszna, prosta, choć nieco pracochłonna. Ale warto poświęcić jej nieco uwagi i cieszyć się smakiem.

  • 25 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na gliniak 2,5 litrowy:
    1 bardzo duża główka kapusty czerwonej lub 2 małe,
    1 marchewka (jak ktoś nie lubi, to pominąć),
    100 ml czerwonego, wytrawnego wina,
    2 łyżki soli,
    2 łyżki cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki Przetwory Kapusta kiszona

Czerwona kapusta kwaszona z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obrać z uszkodzonych liści, umyć i drobno poszatkować. Wymieszać z solą i cukrem.
  • 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać z kapustą.
  • 3. Do gliniaka lub beczki włożyć 1/4 kapusty. Ubijać drewnianym tłuczkiem (np. trzonkiem od tłuczka od mięsa), aż wypuści dużo soku. Dodać kolejną część kapusty i znowu ubijać. Ważne jest aby soku było dużo. Ubijanie może potrwać z 15 minut. To najbardziej denerwująca część pracy. ;)
  • 4. Gdy cała kapusta znajdzie się w gliniaku, dolać wino i kilka razy jeszcze zamieszać tłuczkiem. Przykryć talerzem i obciążyć kawałkiem cegły lub słoikiem z wodą. Ważne jest, aby cała kapusta była skąpana w soku, wtedy nie spleśnieje i na pewno się uda.
  • 5. Odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Codziennie należy odpowietrzać kapustę, czyli kilkukrotnie wsadzić tłuczek, aby powietrze uszło ku górze.
    Po tym czasie można gliniak wynieść do piwnicy i tam przechowywać przez całą zimę.

Porady

Można dodać kilka łyżek kwasu z ogórków, to szybciej ruszy fermentowanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Wino Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować