Knedle z wędzonym boczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 min

Doskonale pasuje na obiad, jako danie główne, jak też na kolację. Mój mąż nigdy nie może się ich najeść.

  • 1 min

Składniki:

  • Farsz:
    - 0,4 kg boczku wędzonego,
    - 2 cebule,
    - Pieprz, sól,
    - 5 dag sera żółtego

    Ciasto:
    - 1 kilogram gotowanych, przestudzonych ziemniaków
    - 2-3 szklanki mąki tortowej,
    - Szczypta soli,
    - 1 jajko.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle z wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni w niewielkiej ilości oleju. Boczek także pokroić w drobną kostkę. Dołożyć do złocistej cebuli. Całość chwilkę smażyć. Odpowiednio, według smaków domowników przyprawić. Dodać starty ser, który spaja nam farsz w całość. Można również jeszcze ciepły farsz zmiksować, wtedy łatwiej będzie nam się nadzienie formować.

  • 2. Mąkę (początkowo nie wszystko) przesypać na stolnicę, dodać jajko, sól oraz ziemniaki. Zarobić. Ciasto ziemniaczane wyrabiamy krótko, gdyż w miarę ugniatania „rzednieje”. Jeśli wydaje nam się, że ciasto przyjmie jeszcze mąkę, należy ją dodać, Wszystko zależy od tego jaki mamy gatunek ziemniaków, czy są one sypkie, czy tez maziste po ugotowaniu.

    Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 5 cm. Tniemy go na około 1-1,5 cm-owe plastry. Nakładamy małą łyżeczką nadzienie. Sklejamy. Formujemy w kulkę.

    Tak przygotowane knedle gotujemy około 5 minut w osolonym wrzątku. Podajemy je ze skwarkami lub zeszkloną cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować