Knedle z wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni w niewielkiej ilości oleju. Boczek także pokroić w drobną kostkę. Dołożyć do złocistej cebuli. Całość chwilkę smażyć. Odpowiednio, według smaków domowników przyprawić. Dodać starty ser, który spaja nam farsz w całość. Można również jeszcze ciepły farsz zmiksować, wtedy łatwiej będzie nam się nadzienie formować.
2.Mąkę (początkowo nie wszystko) przesypać na stolnicę, dodać jajko, sól oraz ziemniaki. Zarobić. Ciasto ziemniaczane wyrabiamy krótko, gdyż w miarę ugniatania „rzednieje”. Jeśli wydaje nam się, że ciasto przyjmie jeszcze mąkę, należy ją dodać, Wszystko zależy od tego jaki mamy gatunek ziemniaków, czy są one sypkie, czy tez maziste po ugotowaniu.
Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 5 cm. Tniemy go na około 1-1,5 cm-owe plastry. Nakładamy małą łyżeczką nadzienie. Sklejamy. Formujemy w kulkę.
Tak przygotowane knedle gotujemy około 5 minut w osolonym wrzątku. Podajemy je ze skwarkami lub zeszkloną cebulą.
Komentarze