Knedle z boczkiem

4.5 (195 ocen)

  • 45 min

Moja rodzina uwielbia knedle zarówno z nadzieniem owocowym jak i mięsnym. Te knedelki są nadziane chrupiącym boczkiem z cebulką. Idealny posiłek na chłodny dzień, polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg ziemniaków
    1 jajko
    2 cebule
    15 dag wędzonego boczku
    1 szklanka maki pszennej
    1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    Sól, pieprz, olej
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ziemniaki ugotować w łupinach, lekko przestudzone obrać, przepuścić przez maszynkę lub praskę. Na stolnicę przełożyć ziemniaki, dodać mąkę, jajko, paprykę – zagnieść ciasto. Uformować wałki o grubości około 3 cm, odcinać nożem kawałki, spłaszczyć.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem, wystudzić.
    Na środek każdego placka ułożyć porcję boczku, zlepić knedle. Wrzucać na wrzącą wodę, gotować od wypłynięcia około 5 minut. Podawać ciepłe, okraszone boczkiem.

Porady

1. do farszu można dodać 1/2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować