Knedle z boczkiem i bułką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i czterech łyżek mleka rodzie rozczyn, odstawiam na 15 minut. Po tym czasie do mąki dodaję rozczyn, jajka, sól, pozostałe mleko i mąkę , zagniatam ciasto, nakrywam, pozostawiam aż wyrośnie.Boczek i kajzerki, kroję w kostkę . Na patelni podsmażam boczek, dodaję bułkę, podsmażam, studzę. Do ciasta dodaje boczek z bułką, zagniatam, pozostawiam do wyrośnięcia.
2.Z ciasta formuje spore kule, wrzucam na wrzątek i gotuję na małym ogniu ok. 15 minut. Wyjmuję z wody łyżką z dziurkami. Na maśle podsmażam bułkę tartą, polewam knedle. Podaję z dowolną surówką np. z pomidorów.
Porady
Gdy formuję kule, ręce maczam oleju, ciasto się nie lepi.
Komentarze