Knedle z boczkiem i bułką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wspaniałe , szybki , sycące danie na obiad. Drożdżowe kule pełne są boczku i bułki. Całość otulona bułeczką z masłem.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 dag. drożdży
    20 dag. wędzonego boczku
    2 jajka
    2 czerstwe bułki
    po szczypcie cukru i soli
    Dodatkowo:
    osolony wrzątek do ugotowania
    4 łyżki masła
    4 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Knedle Dania główne

Knedle z boczkiem i bułką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i czterech łyżek mleka rodzie rozczyn, odstawiam na 15 minut. Po tym czasie do mąki dodaję rozczyn, jajka, sól, pozostałe mleko i mąkę , zagniatam ciasto, nakrywam, pozostawiam aż wyrośnie.Boczek i kajzerki, kroję w kostkę . Na patelni podsmażam boczek, dodaję bułkę, podsmażam, studzę. Do ciasta dodaje boczek z bułką, zagniatam, pozostawiam do wyrośnięcia.
  • jk 2. Z ciasta formuje spore kule, wrzucam na wrzątek i gotuję na małym ogniu ok. 15 minut. Wyjmuję z wody łyżką z dziurkami. Na maśle podsmażam bułkę tartą, polewam knedle. Podaję z dowolną surówką np. z pomidorów.

Porady

Gdy formuję kule, ręce maczam oleju, ciasto się nie lepi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować