Knedle z mięsem i cebulką

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Knedle to smaczne i proste do wykonania faszerowane kluchy . Jakiś czas temu robiłam knedle z truskawkami i śmietaną . /2020/05/knedle-z-truskawkami.html

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto :

    * 1 kg ziemniaków
    * Mąka ziemniaczana
    * 1 jajko
    * Mąka pszenna do podsypywania
    * Szczypta soli
    * Przyprawa typu vegeta

    Składniki na farsz :

    * 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
    * 1 duża cebula
    * 1 jajko
    * 1 łyżka suszonego majeranku
    * Sól , pieprz mielony
    * 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu,3 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle z mięsem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości . Studzimy . Tak naprawdę najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej .
    Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub przez maszynkę do mielenia .Tworzymy z masy ziemniaczanej kulę,którą następnie spłaszczamy ręką na około 2 cm placek . Następnie dzielimy nasz placek nożem na 4 równe części . Jedną część wyjmujemy i odkładamy na bok .Do brakującej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną . Powinno być jej tyle aby całkowicie zapełniła miejsce brakującej części.Kolejnym etapem jest wyrobienie ciasta z całości zmielonych ziemniaków , mąki ziemniaczanej którą wsypaliśmy w puste miejsce,jajka oraz szczypty soli .Ciasto powinno być gładkie i powinno swobodnie odchodzić od dłoni.Jeśli jest zbyt klejące należy podsypywać mąką pszenną. Kiedy uzyskaliśmy jednolitą masę , odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki dowolnej wielkości.Kulkę spłaszczamy na dłoni,wkładamy około łyżkę farszu i zaklejamy formując podłużnego knedla. Taki wałek , upewniając się , że jest dobrze zaklejony . Robimy tak do wykończenia ciasta . Uformowane wałki odkładamy na lekko posypaną mąką tacę lub deskę . W między czasie wstawiamy garnek z osoloną wodą.
    Knedle wrzucamy do wrzącej wody . Lekko mieszając drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna.Od czasu wypłynięcia gotujemy około 5 minut .
    Za pomocą sitka ugotowane knedle wykładamy na talerz.

    Podajemy polane podduszoną cebulką na oleju .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować