Jagodzianki

  • wyświetlono: 268 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Są po prostu pyszne.

IlonaJ
  • 100min

Składniki

500 g mąki typ 480
25 g drożdży
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
25 g masła 82 % zawartości tłuszczu
około 200 ml mleka
Nadzienie:
250 g jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier

Sposób przygotowania przepisu:

Jagodzianki

  • 1. Drożdże rozkruszamy i wraz z łyżką cukru dodajemy do 1/4 szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Masło roztapiamy. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę.
  • 3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, masę z żółtek i trochę mleka. Wyrabiamy chwilkę i dodajemy rozpuszczone masło oraz resztę mleka. Wyrabiamy na jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy miskę bawełniana ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia około 40 minut.
  • 4. Umyte jagody mieszamy z cukrem i mąką.
  • image-166e9r65. Z ciasta odrywamy kawałki spłaszczamy w ręce na cienki placek. Na środku każdego kładziemy nadzienie i łączymy brzegi formując okrągłą bułeczkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia około 15- 20 minut.
  • image-0wbup006. Pieczemy je 25 minut w 180 stopniach.
    Wystudzone polewamy lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylasmaki dzieciństwa

Komentarze

Podobne przepisy

jagodzianki

Dodane przez: Bo-Bożena

Jagodzianki

Pyszne drożdżowe bułeczki z jagodowym...

jagodzianki

Dodane przez: omega234

Jagodzianki

Słodka i szybka przekąska za słodko....

Jagodzianki

Dodane przez: monika_s9

Jagodzianki

Najpopularniejsze są jagodzianki,...

jagodzianki

Dodane przez: lucyna19

Jagodzianki

Jagodki zamnknięte w drozdzowym...

Jagodzianki

Dodane przez: joanna30

Jagodzianki

Sezon jagodowy w pełni więc grzechem...

Jagodzianki.

Dodane przez: Anika84

Jagodzianki

Gdy pojawiają się jagody to nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE