Kluski ziemniaczane z mozzarellą w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nieskromnie napiszemy…raz spróbujecie, powielać będziecie ;) Prosto i pysznie. Do tego ten obłędny sos z lat 70-tych.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
    200-250 g mąki ziemniaczanej
    2 kulki mozzarelli
    Sos:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    180 g koncentratu pomidorowego
    600 ml bulionu warzywnego
    bazylia świeża
    cukier
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kluski ziemniaczane z mozzarellą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski ziemniaczane z mozzarellą w sosie pomidorowym 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę, dokładnie wyrabiamy z mąką.
    Ser kroimy na paluszki 5 cm X 1cm.
    Następnie formujemy kulki, spłaszczamy i układamy kawałek sera. Owijamy. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem.

    Przygotowujemy sos.
    W rondelku robimy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy przecier pomidorowy i chwilę smażymy. Całość cały czas mieszamy i dodajemy bulion. Podgrzewamy do momentu ,kiedy sos zrobi się gęstszy. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem. Dodajemy posiekaną bazylię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować