CUKINIA ZAPIEKANA W SOSIE POMIDOROWYM Z MOZZARELLĄ

4.5 (179 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pomysł na szybką kolację na ciepło. :)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 i 1/2 cukinii średniej wielkości,
    opakowanie mozzarelli.

    Składniki sosu:
    łyżka masła,
    łyżka oleju,
    mała cebula,
    500 g przecieru pomidorowego,
    sól,
    pieprz,
    łyżeczka oregano,
    łyżeczka cukru.

    Dodatkowo:
    bułka tarta,
    mąka,
    jajko,
    2 łyżki oleju,
    sól,
    garść posiekanej natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Cukinia zapiekana w sosie pomidorowym z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroję w plastry, solę, obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażam na oleju na złoty kolor, osączam na ręczniku papierowym.
    Cebulę drobno siekam, szklę na maśle z olejem. Dodaję przecier pomidorowy, sól, pieprz, oregano i cukier. Gotuję na małym ogniu (bez przykrycia) 15 minut, co jakiś czas mieszam.
    Na dno formy żaroodpornej wykładam niewielką ilość sosu, układam plastry cukinii, wylewam pozostały sos i układam kolejną warstwę cukinii. Na wierzchu rozkładam mozzarellę w półplasterkach i posypuję natką pietruszki.
    Zapiekam 25 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować