kluski z ziemniaków okraszane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jeżeli jakieś danie kojarzy mi się z babcią, to właśnie oprócz szarlotki i zupy fasolowej są te kluski. Mój mąż jadł je pierwszy raz w życiu i był nimi zachwycony. Proste i tanie danie, trochę zapomniane. Kluski można dowolnie nadziewać np. mięsem.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 kg startych ziemniaków
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    sól do smaku
    300 g boczku wędzonego
    3 małe cebule
    2 ząbki czosnku
    szczypta ostrej papryki i pieprzu
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Skwarki

Kluski z ziemniaków okraszane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Starte ziemniaki odcisnąć przez gazę, wodę pozostawić, aby zebrał się krochmal. Boczek i cebulę pokroić, podsmażyć razem. Kiedy tłuszcz się wytopi dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  • 2. Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę, wymieszać z startymi, krochmalem, mąką ziemniaczaną, jajkiem i solą. W większym garnku zagotować wodę z solą. Lepić owalne kluski i wrzucać na wrzątek. gotować około 5-7 minut. Podawać polane skwarkami i posypane koperkiem.

Porady

Aby kluski robić szybciej, planuję je dzień wcześniej i wtedy gotuje przy obiedzie więcej ziemniaków a następnego dnia je mielę Kluski dobrze smakuja z kefirem lub szklanką swojskiej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować