Kluski Spaetzle z sosem rydzowym i faszerowanym policzkiem wieprzowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ze zrobionego jednego słoika 900 ml rydzów w sosie własnym zrobiłam trzy bardzo smaczne potrawy. Zrobiłam farsz do kotletów mielonych, do policzków wieprzowych a z pozostałego farszu ugotowałam na wywarze z rydzów sos, którego smaku nie będę opisywała :) Po prostu pyszny sos :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 policzków wieprzowych faszerowanych
    1 słoik 900 ml rydzów we własnym sosie
    1 czerwona papryka
    2 cebule (czerwona i biała)
    lubczyk
    1 opakowanie 500 gram klusek Spaetzle
    1 opakowanie 200 gram sera Mozzarella (wiórki)
    1 łyżka śmietany
    1 Łyżka domowej kostki rosołowej

    przyprawy:

    sól
    papryka słodka
    gorczyca biała
    papryka ostra
    majeranek
    cząber
    kminek
    kolendra
    tymianek
    ziele angielskie
    liść laurowy
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kluski spaetzle z sosem rydzowym i faszerowanym policzkiem wieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyte i pokrojone w kostkę cebule, paprykę i rydze smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem do miękkości. Do garnczka wlewamy wywar ze słoika po rydzach i 2 szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę kostki rosołowej i zagotowujemy. Gdy smażące się składniki na patelni są już miękkie to dokładamy je do gotującego się wywaru na sos i dodajemy ser Mozzarella. Całą zawartość w garnku ciągle mieszamy do widocznego roztopienia się sera, doprawiamy solą i przyprawami do smaku. Gdy ser w sosie rozpuści się i smak sosu będzie nam odpowiadał, to dodajemy wcześniej zrobione policzki wieprzowe, dodajemy 1 łyżkę śmietany i doprowadzamy do zagotowania się sosu, sosu niczym nie zagęszczamy gdyż zgęstnieje od roztopionego sera. W między czasie gotujemy kluski Spaetzle według instrukcji na opakowaniu. Podajemy kluski na talerzu polane gęstym sosem rydzowym z policzkiem wieprzowym pokrojonym w plasterki.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować