Kluski kładzione podwójnie kukurydziane – na bazie kaszy oraz z dodatkiem całych żółtych ziaren. Do tego piure z korzenia pietruszki i selera, aromatyczne dodatki smakowe i nietuzinkowy, smaczny obiad gotowy.
1 godz. 15 min
Dla 3 osób
Składniki:
300 g obranej pietruszki
200 g obranego selera
1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g po osączeniu)
3 łyżeczki chrzanu konserwowego ze słoika
1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej + do formowania klusek
2/3 szklanki kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
osolony wrzątek do gotowania pietruszki i selera oraz oddzielnie klusek
Kluski kukurydziane z pietruszką i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone na mniejsze kawałki pietruszkę i seler gotować ok. 15 min w lekko osolonym wrzątku, po czym odcedzić, pognieść tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić. Do warzywnego piure dodać osączoną kukurydzę, chrzan i lubczyk, wsypać paprykę i gałkę muszkatołową – wymieszać.
2.Następnie wbić jajka, dołożyć mąkę oraz kaszę, wsypać przyprawy do smaku – całość dokładnie wymieszać i odłożyć na ok. 15 min.
Z przygotowanej masy uformować omączonymi dłońmi 18 kulek. Kluski gotować w lekko osolonym wrzątku 3 – 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić i podawać na ciepło z dodatkami wg uznania (np. sos, jogurt, bułka tarta smażona na maśle).
Komentarze