Kluski kukurydziane z pietruszką i selerem

  • wyświetlono: 52 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kluski kładzione podwójnie kukurydziane – na bazie kaszy oraz z dodatkiem całych żółtych ziaren. Do tego piure z korzenia pietruszki i selera, aromatyczne dodatki smakowe i nietuzinkowy, smaczny obiad gotowy.

P10
  • 3 porcje
  • 75min

Składniki

300 g obranej pietruszki
200 g obranego selera
1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g po osączeniu)
3 łyżeczki chrzanu konserwowego ze słoika
1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej + do formowania klusek
2/3 szklanki kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
osolony wrzątek do gotowania pietruszki i selera oraz oddzielnie klusek

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski kukurydziane z pietruszką i selerem

  • Kluski kukurydziane z pietruszką i selerem1. Pokrojone na mniejsze kawałki pietruszkę i seler gotować ok. 15 min w lekko osolonym wrzątku, po czym odcedzić, pognieść tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić. Do warzywnego piure dodać osączoną kukurydzę, chrzan i lubczyk, wsypać paprykę i gałkę muszkatołową – wymieszać.
  • Kluski kukurydziane z pietruszką i selerem2. Następnie wbić jajka, dołożyć mąkę oraz kaszę, wsypać przyprawy do smaku – całość dokładnie wymieszać i odłożyć na ok. 15 min.
    Z przygotowanej masy uformować omączonymi dłońmi 18 kulek. Kluski gotować w lekko osolonym wrzątku 3 – 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić i podawać na ciepło z dodatkami wg uznania (np. sos, jogurt, bułka tarta smażona na maśle).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

lubczykprzystawkaCiastoselerkluskiknedlepietruszkakukurydza konserwowakasza kukurydzianakolacjaobiadmasawegetariańskiena ciepłopożywnegałka muszkatołowazdroweprostepapryka słodkatanieblinyoryginalnekładzionekukurydzianewarzywnearomatycznebiały pieprzchrzan ze słoikaprzepis_miesiąca1000chrzanowepiurechrzan konserwowygniecione warzywa

Komentarze

Podobne przepisy

Szczupak pieczony z masłem, pietruszką i cytryną

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Szczupak pieczony z masłem, pietruszką i...

Jak dla mnie ryba najlepiej smakuje...

Roladki drobiowe z pietruszką i serem korycińskim

Dodane przez: danusia19671

Roladki drobiowe z pietruszką i serem korycińskim

Pyszniutkie roladki drobiowe z...

Kotlety rybne z pietruszką i marchewką

Dodane przez: catha

Kotlety rybne z pietruszką i marchewką

Kotlety rybne z pietruszką i marchewką....

Roladki z fetą i pietruszką.

Dodane przez: ElaDz

Roladki z fetą i pietruszką.

Natka pietruszki jest fajnym akcentem...

marchewka

Dodane przez: wiola

Marchewka z pietruszką i czosnkiem

Pyszny dodatek do obiadu.

kotlety mielone z pietruszką, papryką i żółtym serem

Dodane przez: justi2401

Kotlety mielone z pietruszką, papryką i żółtym...

Cała moja rodzina przepada za kotletami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE