Kluseczki zajączki z serem i jarmużem

0 (0 ocen)

Pyszne i zdrowe kluseczki na mace orkiszowej i z jarmużem , idealne na obiad dla dzieci :)

Składniki:

  • 1 opakowanie pokrojonego jarmużu (206 g)
    1 kg obranych ziemniaków
    2,5 - 3 szklanki białej mąki orkiszowej plus do podsypywania
    1 kostka twarogu łowickiego tłustego (250 g)
    1 średniej wielkości cebula
    1 jajko
    1 łyżka jogurtu naturalnego.
    4 małe ząbki czosnku
    sól i pieprz
    łyżka posiekanej kolendry
    olej

    roztopione masło do okraszenia kluseczek
    foremka w kształcie zajączka
    ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego do dekoracji
    jogurt grecki lub śmietana
    plasterek cytryny
    listki kolendry oraz cząstki jarmużu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kluseczki zajączki z serem i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jarmuż 1. iemniaki zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy i dokładnie ugniatamy.
    Opłukany jarmuż zalewamy wrzątkiem, odcedzamy.
    Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i na rozgrzany wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zrumieni dodajemy jarmuż, kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • jarmuż 2. Wszystko dusimy przez jakieś pięć minut, doprawiamy jogurtem, solą i pieprzem. Tak przygotowany jarmuż przekładamy do blendera i rozdrabniamy na papkę.
  • kluski 3. Jarmuż dodajemy do ziemniaków razem z jajkiem i jeszcze raz ugniatamy praską do ziemniaków by powstała jednolita, zielona masa. Potem dodajemy twaróg i mąkę i zagniatamy ciasto.
    Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy ja i włączamy gaz by woda się zagotowała.
    Stolnicę lub blat posypujemy sporą ilością mąki ponieważ ciasto będzie w dalszym ciągu dość klejące. Odrywamy część ciasta i wakujemy dość grubo (1,5 - 2 cm ). Foremką, którą za każdym razem trzeba solidnie obtoczyć w mące, wykrajmy zajączki i wrzucamy na gotującą się wodę.
  • kluseczki z jarmużem i serem 4. Gotujemy około 2 - 3 minut od czasu wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyciągamy kluski na durszlak i polewamy roztopionym masełkiem.

    Ja kluseczki udekorowałam ziarenkami z pieprzu i ziela angielskiego oraz śmietaną 18% . Z cytryny zrobiłam słoneczko a ze śmietany chmurki. Udekorowałam jeszcze kolendrą i jarmużem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować