Klopsy z brukselką w sosie pomidorowym

4.5 (162 ocen)

  • 40 min

Zapiekane kotleciki z brukselką to ciekawa propozycja na podanie tradycyjnych mielonych.

  • 40 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu:
    600 g szynki wieprzowej
    500 g brukselki
    400 g pomidorów z puszki bez skórki
    składnik podstawowy dodatkowy:
    100 g sera żółtego
    składniki robocze:
    3 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    sól]
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Klopsy z brukselką w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę mielimy razem z cebulą i czosnkiem, do masy dodajemy jajko, bułkę tartą i 1/2 szklanki wody, doprawiamy solą i pieprzem, bardzo dokładnie wyrabiamy.
    Z masy formujemy kotleciki wielkości brukselki. Smażymy na oleju na złoty kolor.
  • 2. Z brukselki usuwamy wierzchnie liście, odcinamy końcówkę, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy około 10 minut. Kapusta powinna być jeszcze lekko twarda, jędrna.
  • 3. Pomidory z puszki miksujemy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
    Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym układamy brukselkę i usmażone kotleciki, zalewamy sosem pomidorowym, posypujemy żółtym serem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy 15 minut.
    Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Pomidor Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować