Klopsiki z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Klopsiki: do mięsa mielonego dodajemy odsączoną z mleka bułkę (bułkę należy namoczyć przez ok. 1 godzinę), lekko podsmażoną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, po szczypcie przypraw, sól, pieprz, musztardę i bułkę tartą. Formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju, przekładamy do garnka.
2.Sos: cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle n złoty kolor, dodajemy drobno pokrojone kurki. Dodajemy gorący bulion (1/2 kostki bulionowej grzybowej rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody). W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy 1 łyżkę mąki, i wlewamy do całości, energicznie mieszając aż do zgęstnienia sosu. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sos wlewamy do usmażonych klopsików i lekko podgrzewamy. Podajemy z ziemniakami i buraczkami.
Komentarze