Klopsiki z kurkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczne danie na obiad, kurki można zastąpić poza sezonem pieczarkami.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Klopsiki:
    500g mięsa mielonego z łopatki
    cebula
    1 łyżka musztardy
    bułka namoczona w mleku
    przyprawy: majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    2 łyżki bułki tartej
    olej do smażenia
    bułka tarta do obtaczania
    Sos kurkowy:
    ok 250g kurek
    cebula
    1 kostka bulionowa grzybowa
    ok. 2 łyżki masła
    1/4 szkl. zimnej wody
    1 łyżka mąki
    ok.2 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsiki z kurkami 1. Klopsiki: do mięsa mielonego dodajemy odsączoną z mleka bułkę (bułkę należy namoczyć przez ok. 1 godzinę), lekko podsmażoną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, po szczypcie przypraw, sól, pieprz, musztardę i bułkę tartą. Formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju, przekładamy do garnka.
  • 2. Sos: cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle n złoty kolor, dodajemy drobno pokrojone kurki. Dodajemy gorący bulion (1/2 kostki bulionowej grzybowej rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody). W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy 1 łyżkę mąki, i wlewamy do całości, energicznie mieszając aż do zgęstnienia sosu. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Sos wlewamy do usmażonych klopsików i lekko podgrzewamy. Podajemy z ziemniakami i buraczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurki Mięso Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować