Daquas

4.48 (188 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Coś słodkiego do kawy

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza:
    6 dużych białek
    szczypta soli
    30 dag cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    8 suszonych daktyli (drobno pokrojonych) lub 60 g rodzynek
    Krem:
    250g serka mascarpone
    300 ml.śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    15 dag kajmaku
    1/2 szkl. pokrojonych orzechów włoskich
    10 posiekanych daktyli lub 70g rodzynek
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza Kajmak

Daquas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Daquas 1. 1.Beza: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, Na koniec wlać sok z cytryny.Zmiksować, wymieszać z daktylami lub rodzynkami.
    Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Na papierze narysować 2 okręgi o średnicy 23 cm. Masę z białek wyłożyć na okręgi.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 5 min. zmniejszyć temp. do 140 stopni i piec przez 90 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
    2. Krem: Serek i śmietanka powinny być schłodzone. Serek wy,mieszać z kajmakiem. Śmietankę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone i kajmakiem, mieszając delikatnie szpatułką. Dodać bakalie i wymieszać.
    Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć kremem, przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować daktylami i orzechami.

Porady

Zamiast daktyli można dodać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Śmietanka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować