1.1.Beza: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, Na koniec wlać sok z cytryny.Zmiksować, wymieszać z daktylami lub rodzynkami.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Na papierze narysować 2 okręgi o średnicy 23 cm. Masę z białek wyłożyć na okręgi.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 5 min. zmniejszyć temp. do 140 stopni i piec przez 90 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
2. Krem: Serek i śmietanka powinny być schłodzone. Serek wy,mieszać z kajmakiem. Śmietankę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone i kajmakiem, mieszając delikatnie szpatułką. Dodać bakalie i wymieszać.
Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć kremem, przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować daktylami i orzechami.
Komentarze