Klopsiki wołowe z pieczonymi ziemniakami

0 (0 ocen)

Smakiem różnią się zdecydowanie od tych popularnych wołowo-wieprzowych . Są delikatniejsze a zarazem bardziej wyraziste. Dla smakoszy wołowiny pod każdą postacią idealne!

Składniki:

  • -500 g zmielonej wołowiny gulaszowej
    -jedna duża cebula
    -jedno jajko
    - 4 ogórki konserwowe wielkości ok. 10 cm
    -łyżka majeranku
    -łyżeczka suszonych pomidorów (suchych- nie w oliwie )
    -szczypta chili
    -łyżka ciemnego sosu sojowego
    -sól
    -pieprz
    -80 ml zimnej przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki wołowe z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa wbijamy jajko ,dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę , starte na tarce o drobnych oczkach ogórki , dodajemy resztę suchych przypraw . Wyrabiamy mięso na gładką puszystą masę dolewając stopniowo wodę. Woda jest ważna ,bo spulchnia mięso wołowe .Po wyrobieniu jest gładkie i aksamitne. Mięso odstawiamy na godzinkę aby smaki się zintegrowały .
  • 2. Z przygotowanego wcześniej mięsa wołowego ,mokrymi rękami ,wyrabiamy klopsiki i układamy na żaroodpornym półmisku .Przykrywamy i wkładamy do piekarnika równocześnie z przygotowanymi ziemniakami. U mnie pieczenie trwało 50 min ,ale wszystko zależy od piekarnika.
    Upieczone klopsiki i ziemniaki podałam z pomidorkami koktajlowymi a ziemniaczki polałam sosem jogurtowo –czosnkowym '
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować