Smakiem różnią się zdecydowanie od tych popularnych wołowo-wieprzowych . Są delikatniejsze a zarazem bardziej wyraziste. Dla smakoszy wołowiny pod każdą postacią idealne!
Składniki:
-500 g zmielonej wołowiny gulaszowej
-jedna duża cebula
-jedno jajko
- 4 ogórki konserwowe wielkości ok. 10 cm
-łyżka majeranku
-łyżeczka suszonych pomidorów (suchych- nie w oliwie )
-szczypta chili
-łyżka ciemnego sosu sojowego
-sól
-pieprz
-80 ml zimnej przegotowanej wody
Klopsiki wołowe z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa wbijamy jajko ,dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę , starte na tarce o drobnych oczkach ogórki , dodajemy resztę suchych przypraw . Wyrabiamy mięso na gładką puszystą masę dolewając stopniowo wodę. Woda jest ważna ,bo spulchnia mięso wołowe .Po wyrobieniu jest gładkie i aksamitne. Mięso odstawiamy na godzinkę aby smaki się zintegrowały .
2.Z przygotowanego wcześniej mięsa wołowego ,mokrymi rękami ,wyrabiamy klopsiki i układamy na żaroodpornym półmisku .Przykrywamy i wkładamy do piekarnika równocześnie z przygotowanymi ziemniakami. U mnie pieczenie trwało 50 min ,ale wszystko zależy od piekarnika.
Upieczone klopsiki i ziemniaki podałam z pomidorkami koktajlowymi a ziemniaczki polałam sosem jogurtowo –czosnkowym '
Komentarze