Aromatyczne klopsiki z rumianymi ziemniaczkami to właściwie danie jednogarnkowe, tyle, że pieczone w piekarniku. Danie proste, szybkie i bardzo smaczne. Do tego jakaś surówka i wyśmienity obiad gotowy!
45 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
klopsiki:
350 g łopatki wieprzowej mielonej
1 jajko
2 łyżki sera grana padano (drobne wiórki)
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego czosnku
sól
pieprz
ziemniaczki:
9 małych ziemniaków (ok. 650 g)
sól
pieprz
czosnek suszony
pieprz ziołowy
papryka słodka
olej
Klopsiki z ziemniakami z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy masę mięsną na klopsiki: wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy na 10-15 minut. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki (wielkości sporego orzecha włoskiego), skrapiamy je lekko olejem.
2.Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na ćwiartki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy olejem (ok. 2 łyżki) i oprószamy przyprawami (po ok. 1/2 łyżeczki), mieszamy, aby przyprawy równomiernie rozprowadzić na ziemniakach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut. Między ziemniaki wkładamy uformowane klopsiki i pieczemy razem 20 minut (warto sprawdzić widelcem, czy ziemniaki są upieczone).
3.Potrawę podajemy z sałatą lub inną ulubioną surówką.
Komentarze