Klopsiki z ziemniakami z piekarnika

4.49 (193 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Aromatyczne klopsiki z rumianymi ziemniaczkami to właściwie danie jednogarnkowe, tyle, że pieczone w piekarniku. Danie proste, szybkie i bardzo smaczne. Do tego jakaś surówka i wyśmienity obiad gotowy!

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • klopsiki:
    350 g łopatki wieprzowej mielonej
    1 jajko
    2 łyżki sera grana padano (drobne wiórki)
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka suszonego czosnku
    sól
    pieprz
    ziemniaczki:
    9 małych ziemniaków (ok. 650 g)
    sól
    pieprz
    czosnek suszony
    pieprz ziołowy
    papryka słodka
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Klopsiki z ziemniakami z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy masę mięsną na klopsiki: wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy na 10-15 minut. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki (wielkości sporego orzecha włoskiego), skrapiamy je lekko olejem.
  • 2. Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na ćwiartki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy olejem (ok. 2 łyżki) i oprószamy przyprawami (po ok. 1/2 łyżeczki), mieszamy, aby przyprawy równomiernie rozprowadzić na ziemniakach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut. Między ziemniaki wkładamy uformowane klopsiki i pieczemy razem 20 minut (warto sprawdzić widelcem, czy ziemniaki są upieczone).
  • 3. Potrawę podajemy z sałatą lub inną ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować