Klasyczne babeczki

4.5 (156 ocen)

  • 40 min

Podstawowy przepis na babeczki

  • 40 min

Składniki:

  • 12 babeczek:
    1/2 kostki margaryny do pieczenia (125g)
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Klasyczne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy w małym rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy margarynę jakieś 5 minut na najwyższych obrotach, po czym dodajemy cukier i miksujemy 3 minuty.
  • 2. Mikser przełączamy na średnie obroty. Mąkę łączymy proszkiem, sodą i solą i przesiewamy. Dodajemy w 3 partiach do miksera na przemian z mlekiem, a na sam koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ ciasto zrobi się zbyt ciężkie (ok. 3 minuty).
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Papilotki wkładamy do formy muffinkowej i napełniamy je do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut. Możemy ozdobić bitą śmietaną (śmietanka kremówka, śmietan-fix, cukier wanilinowy - wszystko razem ubijamy na sztywną pianę). Gotowe ! :)

Porady

Żeby uzyskać kakaowe babeczki, wystarczy dodać 2 łyżki kakao pod koniec miksowania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować