Kiszone kalafiory

0 (0 ocen)

  • 30 min

Musisz spróbować

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kalafior
    kilka gałązek kopru
    kilka ząbków czosnku
    wiórki chrzanu
    zalewa - 2 , 5 litra wody
    2 łyżki soli kamiennej
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszone kalafiory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotowanie jest bardzo proste - umyłam koper i kalafiora, przycięłam mu głąb od dołu. Róże kwiatu podzieliłam na mniejsze różyczki. Chrzan zestrugałam w cienkie wiórki, czosnek obrałam i zagotowałam zalewę. W wyparzonych słoikach na dnie ułożyłam porcje kopru, kilka wiórków chrzanu i ząbek czosnku. Słoiki wypełniłam różyczkami kalafiora, dość ciasno. Na wierzchu dodałam jeszcze po takiej samej porcji przypraw jak na dno. Całość zalałam gorącą zalewą i zakręciłam słoiki. Odstawiłam je na kilka dni żeby zaczął się proces kiszenia - stały sobie w kuchni, na szafce, na tacy bo mogą cieknąć. Po kilku dniach, gdy gwałtowne buzowanie się uspokoi, można je przenieść do spiżarki. Jeden dość duży kalafior wystarczy do napełnienia 4 słoików 0,9 l .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kiszone jabłka

To może cię zainteresować